Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă oferite de medicii Spitalului Județean de Urgență Bacău

La data de 21 iulie este marcată Ziua „Junk Food” iar 3 medici ai Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău – dr. Ioana Dinu (director medical SJU Bacău), dr. Gabriela Fetecău (şef Secţie Pediatrie), dr. Delia Lupuşoru (şef Secţie Diabet şi Boli de Nutriţie) – au profitat de ocazie pentru a trage încă un semnal de alarmă cu privirile la efectele negative pe care le au asupra organismului aceste produse și pentru a oferi sfaturi pentru o alimentație sănătoasă.

dr. Delia Lupușoru
dr. Delia Lupușoru

„Alimentația Junk Food are numai efecte negative asupra organismului, singura calitate fiind celeritatea mesei. Datorită acestui tip de alimentație, s-a constatat o prevalență crescută a obezității cu tot cortegiul ei de comorbidități și complicații cum ar fi creșterea incidenței diabetului zaharat tip II, a bolilor cardiovasculare, chiar și a unor anumitor tipuri de cancere.”

dr. Delia Lupuşoru

Este recomandată înlocuirea acestui tip de mâncăruri Junk Food ce sunt bogate în grăsimi saturate, sare și calorii cu alimente sănătoase.

„Vă recomandăm să faceți alegeri alimentare de tipul legumelor, de preferat divers colorate (roșu, verde închis, portocaliu, galben) și cât mai variate, să folosiți variante proteice sănătoase și bogate în nutritivi cum ar fi cărnurile degresate, oul, peștele dar și fructule de mare (…) De asemenea vă recomandăm consumul de fructe întregi, nu a sucurilor sau freshurilor de fructe. Consumul de fructe întregi atrage și beneficiile fibrelor alimentare ce privesc prevenirea diabetului zaharat tip II, prevenirea obezității, bolilor cardiovasculare, bolilor intestinului chiar și a unor boli grave cum ar fi cancerul de colon.”

dr. Delia Lupușoru

După ghidurile nutriționale ce sunt în vigoare se recomandă câteva limitări ale unor alimente cu efect nociv asupra sănătății.

Grăsimile saturate ar trebui să reprezinte în alimentația noastră sub 10% din necesarul caloric zilnic astfel că ar trebui să evităm brânzeturile grase – brânză topită, feta, telemea, cașcaval – cărnurile grase, uleiurile, margarinele, etc. Tot sub 10% este de dorit să limităm aportul zaharurilor prin alimentarea cu dulciuri concentrate – bomboane, gemuri, înghețate, etc. De asemenea este recomandat un aprot sub 2300 de mg de sodiu pe zi (sare) ceea ce ar însemna în 24 de ore, o linguriță de sare de bucătărie.

dr. Delia Lupușoru  

dr. Gabriela Fetecău
dr. Gabriela Fetecău

În România, obezitatea reprezintă o problemă de sănătate din ce în ce mai des întâlnită. În ultimii 40 de ani, rata copiilor cu obezitate s-a mărit de aproximativ 5 ori. Obezitatea are diferiți factori cum ar fi ereditatea, excesul caloric, sedentarismul și nu în ultimul rând, calitatea îndoielnică a alimentației industriale.

„Cantitatea excesivă de proteine din laptele de vacă și consumul excesiv de alimente cu indice glicemic ridicat declanșează așa numitul insulinism care este o dereglare metabolică ce stă la baza obezității. Predispoziția pentru obezitate începe din timpul sarcinii. De aceea, menționez că este foarte important ca viitoarea mămică sau viitorul tătic să știe să mănânce sănătos înainte de a concepe un copil. (…) Alimentația la sân este cea care ne ferește de obezitate și diabetul juvenil în viitor. Trebuie să ne hrănim copiii cu lapte matern, iar atunci când acest lucru nu este posibil trebuie să evităm hrănirea cu lapte de vacă.”

dr. Gabriela Fetecău

În total, 90 de copii, din judeţul Bacău, suferă de diabet, zece cazuri fiind înregistrate numai în acest an, numărul fiind foarte mare, comparativ cu anul 2000 când era doar un caz pe an.

Au fost şi bebeluşi de zece luni diagnosticaţi cu diabet, iar medicii mărturisesc că de multe ori plâng împreună cu părinţii, atunci când le dau vestea, pentru că le este greu să accepte că fetiţa sau băieţelul lor vor fi dependenţi de insulină întreaga viaţă. În cazul celor mici se presupune că diabetul este ereditar.

dr. Ioana Dinu
dr. Ioana Dinu

„Junk Food = obezitate! Obezitatea este o boală cu multiple complacții din toate sferele, atinge toate organele și sistemele. Pe de altă parte, obezitatea este o boală care se tratează sau care se previne. (…) Trebuie să ne îndreptăm atenția către persoana de lângă noi care are un exces ponderal în a o încuraja să revină la o greutate normală lafel cum ne îndreptăm atenția sau grija către un pacient care a avut un infarct sau are o boală respiratorie.”

dr. Ioana Dinu