Secția Infecțioase Adulți își schimbă fața

Este vorba despre reabilitarea și modernizarea clădirii în care a funcționat „spitalul vechi”, în care se află și Secția Infecțioase Adulți, o clădire ridicată la începutul secolului trecut.

Obiectivul va fi finanțat de Guvern prin Compania Națională de Investiții (CNI), în baza proiectului „Reparații capitale, amenajare, extindere și reabilitare termică clădire Spital Vechi”, întocmit de Consiliul Județean Bacău și promovat în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public.

Vechiul spital, dat în funcțiune în 1906, e construit din cărămidă și are fundație din blocuri de piatră, însă prezintă un grad de uzură avansat și o eficiență energetică scăzută.

NI va efectua lucrări de reparații capitale, reamenajare interioară, reabilitare termică, demolare parțială, extindere a etajului. Valoarea totală a investiției este de 6.445.580 euro, suma alocată de CNI fiind de 6.387.570 euro, iar contribuția CJ Bacău, de 58.000 de euro.

Pentru acest lucru, consilierii județeni au aprobat și predarea clădirii către Ministerul Dezvoltării, pe perioada realizării investiției. Cât de necesară este această lucrare pentru Secția Infecțioase Adulți ne explică dr. Valerica Ciobanu (foto), medic șef.

– Doamna doctor, vorbim de una dintre cele mai vechi secții din spitalul băcăuan. O secție de o importanță majoră, chiar dacă unii nu cred acest lucru. Pentru cei care nu știu, care sunt bolile care se tratează aici și care este concret activitatea medicală pe această secție?

– Suntem o secție cu 55 de paturi, din care 10 sunt pentru pacienții HIV pozitiv și 10 pentru Terapie intensivă, cu oxigenoterapie, pentru boli care au nevoie de o anumită izolare, fiind foarte contagioase. Restul paturilor sunt de spitalizări continue. Suntem 5 medici, 20 de asistenți medicali, 11 infirmiere și 3 îngrijitoare. Deci suntem o secție mare. Pe partea cu HIV este încă un asistent medical, doi asistenți sociali și un psiholog. Activitatea secției este vastă. Aici avem boli infecțioase, avem pacienții cu HIV, aici facem și tratamentele antirabice. Bineînțeles că toate acestea se realizează cu circuite funcționale care respectă toate normele sanitare. Ce este important e că totul se face la nivelul acestei secții: aici se fac internările, aici se ține statistica, aici sunt și consultațiile, tratamentele, aici e profilația antirabică pe tot județul, aici facem consilierea și prescrierea de medicamente pentru pacienții cu HIV, tot noi facem și înregistrările în sistemul electronic, tot de aici se fac și externările, de aceea putem semna fișe de externare și în weekend, nu depindem de nimeni, totul facem noi. Deci tot ce ține de activitatea medicală infecțioasă se face la nivelul secției.

Sursa: [Desteptarea.ro]