Prezentare

Spitalul Judetean de Urgenta Bacau asigura asistenta medicala preventiva, curativa si recuperatorie, primara si secundara locuitorilor din municipiul Bacau si a comunelor arondate acestuia, reprezentand peste 47% din populatia judetului.

Evaluat dupa Ordinul MS nr.1764/2006 referitor la clasificarea din punct de vedere al competentelor, resurselor materiale, umane si a capacitatii de a asigura asistenta medicala, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau se incadreaza la nivelul de competenta II A.

Spitalului Judetean de Urgenta Bacau asigura rezolvarea cazurilor de urgente medico-chirurgicale din teritoriul arondat precum si pe cele care depasesc nivelul de competenta a spitalelor invecinate.

Spitalul Judetean de Urgenta Bacau functioneaza pe o suprafata de aproximativ 9 ha, fiind structurat pavilionar. In structura spitalului se regasesc 21 sectii, 8 compartimente, 4 laboratoare, 2 farmacii cu circuit inchis, un sistem ambulatoriu integrat.

Spitalul are in dotarea sa un numar de 1182 paturi pentru spitalizare continua, 60 paturi spitalizare de zi, 8 paturi spitalizare de zi hemodializa. Personalul angajat: 1711 din care 222 medici, 772 asistenti medicali, 418 personal auxiliar, 55 alt personal cu studii superioare, 83 TA, 161 muncitori.

Numarul de cazuri rezolvate anual:

  • peste 54.000 cazuri in spitalizare continua;
  • peste 21.600 cazuri in spitalizare de zi.

Organizarea eficienta a serviciilor, o mai buna impartire si o noua compartimentare a serviciilor existente, modernizarea si dotarea la standarde inalte pentru multe dintre sectiile spitalului, dau o nota de performanta, modern.

Se acorda asistenta medicala de specialitate pentru toti pacientii judetului Bacau. De asemenea, aici se desfasoara activitatea didactica pentru pregatirea medicilor stagiari, medicilor rezidenti si asistentilor medicali.

Noua structura a Spitalului, medicii specialisti, structura complexa de specialitati medico-chirurgicale, completarea echipamentului de diagnostic si terapie, consolideaza statutul unitatii de Spital Judetean, capabil sa acorde asistenta medicala de specialitate, inclusiv pentru cazurile grave din judet care nu pot fi rezolvate la nivelul spitalelor locale.

Dotarea cu aparatura de inalta performanta, existenta unui personal calificat si supraspecializat au condus in ultimul timp la cresterea adresabilitatii, eficientizarea actului medical si recunoasterea Spitalului Judetean de Urgente Bacau ca unul dintre cele mai apreciate spitale.

Corpurile Spitalului Judetean de Urgenta Bacau
Corpurile Spitalului Judetean de Urgenta Bacau

SCURT ISTORIC

„Pana la a doua jumatate a veacului al XIX-lea nu se pomeneste a fi existat un spital in orasul Bacau, cu toate ca celelalte orase si targuri din Moldova aveau spitale datand de la inceputul veacului al XVIII-lea, toate pornind dintr-un sentiment de caritate al vreunui donator milostiv”.

La 12 Mai 1852 isi face testamentul spatareasa Ana Cristea, nascuta Candiano, prin care lasa toata averea sa imobila sotului sau, spatarul Pavalache Cristea, pentru a o folosi in cea mai mare parte pentru „binefacere in folosul obstesc, pentru vesnica pomenire a sufletelor lor”

Dorinta testatorilor a fost ca spitalul care va lua fiinta sa poarte numele lor, sa aiba 15 paturi si sa fie condus de o epitropie compusa din Protopopul Enache Petrovici, Institutorul Costache Platon si Ioan Costiseanul.

In anul 1857, dupa moartea spatarului, ia fiinta Spitalul Municipal „Pavel si Ana Cristea” chiar in casele defunctilor, lasate prin testament pentru acest scop.

„In scopul intretinerii spitalului, Pavalache Cristea doneaza mosia Chetris, care se administreaza astazi de Primaria Bacau.”

„Pavalache Cristea a mai donat pentru acest spital si mosia Isvoarele” iar „serdarul Grigore Busuioc, a lasat si el prin testament spitalului, mai multe case, mosia Rapa Epei si 50 de falci din mosia Ardeoani”

Inca de la constituire, conducerea nou infiintatei institutii este preluata pe rand de la epitropia compusa din protopopul Enache Petrovici, institutorul Constantin Platon si Ioan Costiseanul (propusa prin testament), la eforie (asa cum se numea autoritatea locala in acea vreme) si, mai apoi, in 1867 de Prefectura Judetului Bacau. Pe cand spitalul era administrat de primarie, familia Coroi, mostenitoare a spataresei Ana Cristea cere anularea testamentului dar, in cele din urma, procesul este castigat de administratia de atunci si spitalul isi pastreaza destinatia intiala.

Prin Decretul Regal nr. 1266 din 27 martie 1897, se aproba trecerea institutiei de la prefectura la primaria judetului. In acel an spitalul avea deja 30 de paturi si se punea problema construirii unui alt sediu pentru ca cel vechi devenise impropriu.

La 24 iulie 1906 pe cand era Ministru de Interne George Cantacuzino, Director al Serviciului Sanitar Dr. Alexandru Obregia, Prefectul Judetului Panainte P. Cantilli, Primar Constantin Vlaicu, iar medic sef al spitalului Dr. George Tonciu, se pune piatra fundamentala a acestui spital pe locul donat de Primarie in suprafata de 5 ha in strada Bacau-Focsani nr. 44, astazi Calea Marasesti, noua constructie fiind compusa din 3 pavilioane:

  • Pavilionul corpului principal;
  • Pavilionul de administratie;
  • Pavilionul de boli contagioase.

In anul 1908, pe data de 1 octombrie, se muta spitalul din cladirile vechi in noul sediu din strada Bacau-Focsani nr. 44. Toate cheltuielile pentru noua cladire sunt suportate de catre primarie care, neavand fonduri, recurge la imprumuturi si subscriptii publice.

Astfel, incepand cu anul 1927 au inceput actiuni de consolidare a cladirilor deja construite si de construire a altora noi:

  • in 1927 se consolideaza parterul cladirilor si se mai construieste un etaj;
  • la 1 octombrie 1930 incepe modificarea si marirea pavilionului de boli contagioase prin construirea a inca 4 camere, 2 bai si o sala unde s-a instalat si o etuva fixa;
  • la 29 iunie 1935 se termina constructia unei biserici din fonduri obtinute din subscriptii publice. De asemenea, in acelasi an, se adauga la corpul principal o aripa cu 3 saloane la parter si 3 la etaj;
  • in anul 1937 incepe constructia unei noi aripi pentru pavilionul principal si a pavilionului policlinic (ambulator).

Ulterior se mai adauga alte sectii: maternitate, antirabic, radiologie, precum si serviciul farmaceutic.

In anii celui de-al doilea razboi mondial devine spital militarizat cu numele de cod Z.I. 125, aici tratandu-se soldatii raniti pe front, trimisi de toate corpurile armatei romane.

Dupa razboi, in anul 1950, ia fiinta Laboratorul de Analize Medicale.

In anii 1950-1951 spitalul a funtionat sub forma de bloc spital – policlinica, sistem experimentat de Ministerul Sanatatii numai in cateva centre din tara.

La 1 iulie 1951, in baza Decretului 37/1951, s-a facut unificarea sectiilor si serviciilor ramase cu dispensarele de circumscriptii si de intreprindere. In urma restructurarii au ramas 5 sectii cu 258 de paturi.

In anul 1859 ia fiinta Laboratorul de Anatomie Patologica.

La 1 ianuarie 1960, dupa trecerea personalului de la Cooperativa Dentara la Spitalul de Adulti, se infiinteaza 10 cabinete dentare pe langa dispensarele de circumscriptie si de intreprindere.

Intre anii 1960-1965 se construieste o spalatorie mecanica, o statie de epurare a apelor uzate, o statie cu hidrofor, se imprejmuieste cu gard din prefabricate curtea spitalului si se asfalteaza drumurile interioare.

Maternitatea din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau
Maternitatea din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau

De asemenea, spitalul se mareste cu o sectie de pediatrie cu 200 de paturi, data in functiune in 1961, o maternitate cu 200 de paturi, o sectie de prematuri cu 50 de paturi, un complex chirurgical cu 250 de paturi si o sectie de boli contagioase cu 150 de paturi.

In perioada 1965-1975 se mai construieste o centrala termica, bucataria centrala, spalatoria centrala, un pavilion de balneofizioterapie cu o capacitate de 80-100 de paturi si inca 5 dispensare de circumscriptie, avand in vedere marirea populatiei orasului.

Dupa 22 decembrie 1989 se construieste un pavilion pentru copii infectati HIV/SIDA apartinand de Sectia Boli Infectioase Copii.

Ramane ca prezentul sa devina la randul lui o fila de istorie…