Operatie in premiera la Spitalul de Urgenta Bacau

O operatie in premiera pentru Bacau si una dintre foarte rarele de acest gen care au loc in tara a avut loc la Spitalul de Urgenta Bacau, mai exact in sectia de chirurgie pediatrica. Este vorba despre extirparea unei tumori pancreatice prin metoda laparoscopica, caz inedit prin faptul ca astfel de afectiuni sunt extrem de rare la copii si prin metoda chirurgicala folosita, care a inlocuit operatia clasica a inciziei de 20-25 cm de-a latul abdomenului cu o miniincizie de numai 5-10 mm, lucru permis de metoda laparoscopica. Protagonistii acestei povesti de viata cu happy-end sunt medicul chirurg Mihai Galinescu si pacienta sa, Gabriela Gavrila, o adolescenta care abia a implinit 18 ani.

”In luna decembrie a anului trecut am inceput sa am dureri mari care credeam ca sunt de la stomac. Am ajuns la Unitatea de Primiri Urgente si dupa ce am fost internata si am primit un tratament am fost externata. Am crezut ca lucrurile s-au rezolvat, dar prin luna iulie durerile au inceput din nou, asa ca am ajuns iar la Urgente. De aceasta data, internarea a fost mai lunga si a fost depistata si problema reala, a tumorii de pe pancreas”, spune Gabriela.

”Ca parinte, am resimtit totul ca pe un cosmar. Inițial medicilor nu le-a venit să creadă că un copil poate avea o pancreatită acută, dar după o a doua prezentare la urgență, medicii i-au pus diagnosticul, chistul de pe pancreas fiind destul de mare. Am avut un șoc. Cum să fie ușor pentru un părinte să afle de la medici despre un diagnostic atât de grav? Să știi că fetița ta are tumoră pe pancreas? Nici nu știam să fac diferența între malign și benign. Am învățat pe parcurs. Evident, ca orice părinte am încercat să caut soluții și alte opinii medicale și la alți specialiști din țară. De regulă nu le venea să creadă cand le spuneam ce diagnostic are copilul meu. Pancreatita acută este specifică adulților. Răspunsul l-am aflat de la un profesor universitar care m-a îndrumat tot în Bacău la dr. Galinescu. Iar acum, la o lună de la operație este un copil normal, care are drept tratament postoperator o dietă alimentară strictă”, a declarat Anca Iftimie, mama fetei.

“Am optat pentru o intervenție laparoscopică pentru confortul pacientului și recuperarea foarte rapidă, dar avem și dotările necesare, atât laparoscop performant, cât si aparat de suturat vasele mari de sânge. Așa încât în locul unei operații clasice care ar fi presupus o incizie de 20-25 de centimetri pe abdomen si o recuperare de o lună, am avut o pacientă care a plecat acasa cu o incizie de cinci centimetri după șase zile de spitalizare de la operație”, a declarat dr. Mihai Galinescu.

Cazul Gabrielei a fost unul deosebit încă de la început. Ea a venit să ceară ajutorul medicilor cand era minoră, dar operația s-a efectuat când era majoră. ”Domnul doctor a venit la noi, ne-a prezentat cazul pe care îl avea sub supraveghere de la începutul anului și ne-a spus că este pregătit să o opereze, dar avea nevoie de acordul conducerii spitalului întrucât pacienta tocmai împlinise 18 ani”, ne-a spus și dr. Raluca Ioana Dinu, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău. Medicul a primit acceptul, iar acum fosta pacientă merge din nou la școală. ”Mi-a fost foarte frică abia cand m-am internat sa ma opereze și când am înțeles cam ce o să mi se întâmple. Oricum și eu și mama am fost pregătite și fizic, dar mai ales psihic de ceea ce urma să se întâmple de d-na doctor anestezist, care a stat foarte mult de vorba cu noi. Este soția domnului doctor și am avut sentimentul că sunt cumva în familie atunci când m-am dus spre sală”, a povestit și Gabriela Gavrilă. Ea spune că după ce va termina Liceul de Arta din Bacau, la secția de Arhitectură, vrea să urmeze și facultatea de specialitate din București.

 

Foto1: Dr. Mihai Galinescu si pacienta sa, Gabriela Gavrila

Foto2: Dr. Ioana Dinu, directorul medical al Spitalului de Urgenta, medicul chirurg Mihai Galinescu, pacienta Gabriela Gavrila si mama ei, Anca Iftimie

 

Sursa: Semnedebacau.ro