Hepatite și afecțiuni digestive în Secția de Gastroenterologie

– prin această specialitate medicală se investighează lunar peste 200 de pacienți în Spitalul Județean de Urgență Bacău – aici sunt efectuate diferite metode endoscopice de înaltă performanță – mai multe detalii ne-au fost oferite prin amabilitatea dr. Elena Luminița Popovici, medic șef secție

– Doamna doctor, să începem cu întrebările care mi-au fost și mie deseori adresate, în dialogul cu unii prieteni sau cu anumite persoane: Gastroenterologia? Ce înseamnă, de fapt? Ce metode se folosesc în această specialitate?

– Gastroenterologia este o ramură desprinsă din Medicina Internă, care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor tubului digestiv, respectiv cu patologia esofagului, stomacului, duodenului, intestinului subțire, intestinului gros (colonul), dar și a organelor anexe, glande salivare, ficat, splină, pancreas și colecist (vezica biliară). Această specialitate folosește fie metode imagistice – ecografie, computer tomografie, RMN (rezonanță magnetică nucleară), dar și metode endoscopice, adică acele vizualizări ale organelor cu lumen, în cadrul endoscopiilor digestive superioare, și ale colonului, prin endoscopia digestivă inferioară sau colonoscopie. Prin aceste manevre se permite atât precizarea diagnosticelor, de multe ori chiar depistarea precoce a unor afecțiuni, dar și efectuarea unor metode terapeutice. Aici putem vorbi, de exemplu, de metode efectuate în urgență, cum ar fi ligatura variceală sau injectarea de substanțe vasoconstrictoare în baza craterului ulceros, precum și de efectuarea de polipectomii endoscopice, adică acele extirpări de polipi, prin rezecție și cauterizare, evitând astfel o intervenție chirurgicală majoră.

– Secția de Gastroenterologie este dotată și cu aparatura necesară pentru astfel de intervenții. Despre ce este vorba, mai concret?

– Da, avem pe secție tot ce ne trebuie. Pe lângă unitatea video-endoscopică, ce ne permite efectuarea colonoscopiei și gastroscopiei, avem electrocauter Söring, dar și posibilitatea de fototerapie sau fotocoagulare cu Plasmă argon, care permite hemostaza (oprirea sângerărilor, n.r.) fie pe o hemoragie mai mare, fie chiar preventiv. Toate aceste intervenții se fac în laboratorul de endoscopie a secției, deci practic noi, medicii de aici, suntem și niște mici chirurgi. Secția este dotată cu aparatură performantă; avem și ecograf tridimensional cu modul Doppler, aparate pentru monitorizarea permanentă a pacienților gravi, injectomate. Desigur că, pentru un diagnostic complet, având în vedere că vorbim de o patologie complexă și cu foarte multe urgențe, acolo unde este cazul, colaborăm cu toate celelalte secții ale spitalului – Terapia Intensivă, Chirurgia, Cardiologia, Medicina Internă, Neurologia, Radiologia, Laboratorul de analize. Există însă și o foarte bună relaționare cu întreaga echipă managerială a spitalului care mereu ne-a înțeles necesitățile și ne-a achiziționat aparatura care ne ajută în această specialitate.

– Știu că vă doriți pe această secție și un FibroScan, un aparat de circa 70.000 de euro, pe care conducerea spitalului deja l-a prins în bugetul de achiziții pentru anul viitor.

– FibroScan-ul este un dispozitiv ultramodern neinvaziv care permite evaluarea afecțiunilor ficatului. Este un aparat pentru determinarea gradului de fibroză a ficatului (acumularea în exces de țesut cicatricial, fibros, nefuncțional la nivelul ficatului, n.r.), care ne ajută foarte mult în efectuarea unor terapii pe afecțiunile hepatice și, în mod special, pe hepatitele cronice virale, cu virus B sau C. Este nevoie de acest FibroScan mai ales în tratamentul fără interferon al hepatitelor cu virus C, care în acest moment se face doar în clinicile universitare. Și noi, în Bacău, avem toată logistica necesară pentru a afectua acest tratament, avem deja o experiență bogată în tratamentul acestor pacienți cu hepatite cronice virale și ne dorim să venim mai mult în ajutorul lor, pentru a putea fi diagnosticați și tratați la ei acasă, dacă putem spune așa. FibroScan-ul ne-ar conferi tocmai acea imagine care ne ajută și în acest sens, iar pacientul care ajunge în spital și beneficiază de aceste investigații nu va plăti nimic.

– Gastroenterologia este o secție cu 35 de paturi pe spitalizare continuă și încă două pe spitalizare de zi. Sunt suficiente, dacă luăm în considerare și adresabilitatea pe această specialitate medicală?

– Secția noastră e relativ mai nou apărută în Spitalul Județean de Urgență Bacău. Am pornit în 1999, inițial cu 25 de paturi pe spitalizare continuă, dar, tocmai din cauza adresabilității foarte mari și a patologiei complexe care este diagnosticată și tratată pe această secție, anul trecut s-a suplimentat numărul de paturi la 35, la care s-au adăugat și cele două paturi în regim de spitalizare de zi, unde vin pacienții care beneficiază de investigații și analize complete, dar care totuși nu necesită o internare de lungă durată. De exemplu, o colonoscopie sau o gastroendoscopie se face prin spitalizarea de zi.

– Dacă tot am vorbit de patologie, de complexitatea cazurilor, ce pacienți ajung pe paturile Secției de Gastroenterologie?

– În primul rând, toate hemoragiile digestive care ajung în urgență, din Bacău, dar și din teritoriu, din Buhuși, Comănești, Onești, sunt internate la noi pe secție. Hemoragia digestivă este o mare urgență medico-chirurgicală, iar frecvența acestei afecțiuni, mai ales la nivel superior – esofag, stomac, duoden -, a crescut foarte mult în ultimii ani urmare a utilizării a anticoagulantelor și antiagregantelor în patologia cardiovasculară și neurologică. De multe ori însă o astfel de hemoragie poate evidenția o patologie digestivă asociată, care se dovedește a fi foarte severă, de tipul cancerelor, polipilor, ulcerelor.
Prin endoscopia digestivă avem posibilitatea recoltării de biopsii, dar se poate determina și infecția cu Helicobacter Pylori, o bacterie care colonizează stomacul și duodenul.
Pe de altă parte, studiile de specialitate arată că o treime din populație suferă de o afecțiune digestivă, ceea ce este foarte mult. Așadar, la noi ajung pacienți și cu hepatite cronice virale sau toxice, ciroze hepatice, steatoze hepatice, colicistite cronice, pancreatite, dischinezii biliare, tulburări funcționale digestive sau anemii, dar și cu alte afecțiuni cum sunt: boala ulceroasă, gastrita, boală de reflux, boli inflamatorii intestinale (ex.rectocolită ulcero-hemoragică și Boala Crohn).
Într-o lună, de pe Secția de Gastroenterologie se efectuează aproximativ 200 de externări, în regim de spitalizare continuă, cu o durată medie de spitalizare de circa 4 zile, din care se exclud spitalizările îndelungate pe patologiile complexe, și alte 120, pe spitalizarea de zi.

– Există însă un program de consultații și intervenții endoscopice digestive și în Ambulatoriul de specialitate, în policlinica spitalului, unde este și un cabinet de Gastroenterologie.

– Da. Și aici cei patru medici de pe secție oferă consultații, prin rotație, pe o singură tură, de la 8.00 la ora 14.00. Și în ambulatoriu înregistrăm aproximativ 400 de consultații pe lună. Tot într-o lună aici se fac în jur de 150 de endoscopii digestive superioare și 80 de colonoscopii, deci aproape toți pacienții care trec prin Secția de Gastroenterologie, că sunt pe spitalizare continuă sau de zi, beneficiază de aceste metode endoscopice.

„Obiectivul principal al nostru este satisfacția pacienților, și asta se obține nu doar printr-o cât mai corectă diagnosticare, nu doar prin prescripții medicale și indicații terapeutice, ci și prin crearea unui climat de încredere și speranță. Permanent ne dorim să reușim acest lucru, prin munca în echipă și prin profesionalism.”
dr. Elena Luminița Popovici, medic șef secție

Medicii care lucrează pe această secție (în ordine alfabetică)
dr. Carmen Daniela Chiper – medic primar
dr. Elena Mihaela Oboroceanu – medic primar
dr. Elena Luminița Popovici – medic primar (șef secție)
dr. Roxana Aura Bocan – medic specialist
Contract doar pe gărzi: dr. Constantin Petraru

Sursa: Desteptatea.ro