De Crăciun, la Maternitatea Bacău minunile poartă nume de copii

Maternitatea din Bacău a fost complet reabilitată din fonduri de la Banca Mondială și Consiliul Județean, condițiile hoteliere fiind de excepție. Aici funcționează două secții de obstetrică-ginecologie și un compartiment de anestezie și terapie intensivă, toate dotate cu aparatură de ultimă generație. Saloanele sunt prevăzute cu paturi pentru mamă și copil, maternitatea băcăuană fiind certificată de UNICEF în sistemul „Spital Prieten al Copilului”. Aici sunt tratate femeile cu probleme ginecologice, dar tot aici sunt aduși pe lume, an de an, în jur de 4.500 de copii. Despre minunea unei nașteri, despre tot ce înseamnă asistența medicală specializată a viitoarei mame, am stat de vorbă cu dr. Raluca Grigoriu (foto), medic șef al Secției de obstetrică – ginecologie II.

– Doamna doctor, v-ați ales o meserie care împlinește, o profesie nobilă, aceea de medic în obstetrică și ginecologie. Se spune că medicul este al doilea după Dumnezeu, mai ales în cazul unui specialist în obstetrică, adică cel care poate chiar planifica apariția unei noi vieți și apoi o poate ajuta să vină pe lume. Este nașterea o minune?

– Este o minune, normal, iar noi, medicii din Maternitate, suntem niște… ajutoare. Suntem, dacă e să vorbim acum în această perioadă de sărbători, spiridușii lui Moș Crăciun. Sau ai lui Doamne-Doamne, pentru că suntem datori să încercăm ca în orice naștere să fie totul bine, să o gestionăm cum trebuie și să se termine totul cu marea bucurie de aducere pe lume a unui copil sănătos. Da, nașterea în sine este o minune. Suntem pregătiți în orice moment pentru a împlini astfel de minuni, indiferent de zi și de oră, de sărbători sau în orice altă perioadă din an. Acoperim această secție permanent.

– În ultimii ani, numărul nașterilor în Maternitatea Bacău a crescut. Știu că vin aici să nască nu numai femei din oraș, ci și din întreg județul și chiar din alte zone.

– Da. Avem acum în jur de 4.500 – 5.000 de nașteri pe an. De când s-a renovat maternitatea și s-au îmbunătățit condițiile de aici, a crescut și adresabilitatea, a crescut și cazuistica, și numărul de nașteri. Aveam femei care alegeau chiar și Iașiul sau Bucureștiul, ori clinicile private pentru a naște, iar acum vin la noi și cele din Bacău, și multe din județ, dar și din Vrancea, maternitatea noastră fiind acum de grad III. Oferim servicii complete, de orice fel. Suntem aici și medici cu supraspecializări pe morfologie materno-fetală, inclusiv pe partea de fertilizare in vitro și de infertilitate. Pe chirurgia infertilității, de asemenea, avem tot ce ne trebuie, laparoscop, histeroscop, toate trusele de ultimă generație, și putem ajuta orice caz care se adresează maternității băcăuane. Avem linie de gardă și pe terapie intensivă, și pentru urmărirea mamei, și pentru nou-născuți, sunt saloane cu pătuțuri pentru bebeluși, fiecare mamă stă cu cel mic în același loc. Tot aici se administrează nou-născutului și vaccinul la trei zile, deci oferim și acest serviciu medical de vaccinare a bebelușilor. Avem ecografe pe toate sectoarele, vor mai fi achiziționate noi mese de operație, dar și mese ginecologice. Suntem o maternitate mare, dotată complet, cu trei săli de nașteri, patru săli de operații și cu aproape 150 de paturi în total. Ca timp de internare, dacă nu intervin probleme, spitalizarea unei nașteri este de 72 de ore, atât la nașterea normală, cât și la cea prin cezariană.

– Dacă tot ați atins acest subiect, din punct de vedere medical, ce recomandați: nașterea naturală sau cezariana?

– În principiu, pentru că suntem în secolul XXI, peste câteva zile trecem în 2018, deci evoluăm, ne dezvoltăm, cea care alege este pacienta. Ca medic nu pot să recomand modul cum se alege nașterea, decât dacă există o problemă obstetricală. Sunt paciente care de când intră pe ușa noastră, la nici 5 săptămâni de sarcină, spun că vor naște prin cezariană. E acea frică de durere, pe care nu și-o pot stăpâni. Practic, vorbim de întelegerea între medic și pacientă. Viitoarea mamă decide dacă poate suporta travaliul unei nașteri, care poate dura până la 6-8 ore, dacă își poate învinge acea frică. Ea e cea care se cunoaște cel mai bine, ea decide, datoria noastră este să îi prezentăm avantajele și dezavantajele între o naștere naturală și una prin cezariană, repet, dacă nu sunt alte probleme ce țin strict de sarcină și de bebeluș.

– Se mai practică și nașterea epidurală?

– Da. Numai că epidurala nu are nicio legătură cu cezariana, unde se face o rahianestezie, iar pacienta nu mai simte nimic de la jumătate în jos. Epidurala este o anestezie care se practică în momentul nașterii naturale. Dar pacientele sunt consiliate dacă aleg această metodă, li se prezintă și riscurile unei astfel de proceduri, în sensul că poate avea acel confort al nașterii, că nu mai are nicio durere, dar și că nu mai poate gestiona în niciun fel travaliul. La o naștere, pacienta trebuie să fie extrem de cooperantă cu medicul, or, atunci când nu mai simte nicio durere, nicio contracție, actul nașterii în sine poate avea anumite riscuri, prin folosirea ventuzelor sau a forcepsului pentru scoaterea copilului. De aceea, pentru o astfel de procedură trebuie cumva alese pacientele, care să fie pregătite pentru o asemenea naștere, care să poată coopera cu noi, medicii. Repet, în final, pacienta alege modul cum va naște.

– Vârsta? Își spune și ea cuvântul într-o naștere sau în alegerea momentului în care femeia decide să devină mamă?

– Da. Normal. Dacă e să vorbim deja de o sarcină, la o femeie de peste 30-35 de ani vorbim deja de nașterea prin cezariană, deși mai sunt și cazuri excepționale în care se naște și natural. De asemenea, trebuie respectate și anumite intervale de timp pe sarcini repetate. Dacă prima naștere a fost prin cezariană, a doua trebuie să fie după un an și jumătate, iar a treia, peste un interval mai mare de timp. Cu cât e mai mică distanța între cezariene există anumite riscuri de rupturi uterine sau de alte complicații. Sunt și paciente care au născut primul copil natural, iar pentru al doilea au cerut cezariană. Sunt și cazuri inverse. Indicat este ca între 20-25 de ani femeia care își dorește un copil să devină mamă. Este vârsta ideală, pentru că atunci putem vorbi de un uter pregătit pentru așa ceva. Dar, pentru că trăim altfel de vremuri, în care totul este calculat, gestionat, avem paciente și de 42 de ani care au devenit pentru prima dată mame, am avut și mămici de 47 de ani, care erau deja bunici și au devenit din nou mame. Dar da, vârsta optimă a unei nașteri normale rămâne 20-25 de ani.

– Ce facem cu mămicile foarte tinere? Acei copii cu… copii. Acele nașteri la vârste de 15-16 ani sau chiar mai devreme?

– Încă mai înregistrăm și astfel de nașteri, deși, normal, nu sunt deloc indicate. La o astfel de vârstă, uterul nu este pregătit de o naștere, iar multe dintre aceste sarcini se termină tot printr-o cezariană. Or, dacă începe de la o asemenea vârstă cu o naștere printr-o intervenție chirurgicală, viitorul obstetrical al acelei tinere este din start afectat. Sunt foarte multe astfel de paciente mai ales din mediul rural sau care provin din familii dezorganizate, cu părinți plecați în străinătate, care nu au acea educație necesară pentru tot ce înseamnă o naștere și creșterea unui copil la o astfel de vârstă.

– Ce recomandați unei viitoare mămici atunci când decide să aducă pe lume un copil?

– În primul rând să își facă anumite controale, să vadă dacă și organismul ei este pregătit pentru a duce o naștere până la capăt, să ia legătura cu medicul de familie și cu un medic specialist pentru a urma îndeaproape pașii necesari și să urmărească sarcina. Este foarte important, pentru a aduce pe lume un copil sănătos. Și vitaminoterapia pe sarcină este foarte importantă, și ecografia periodică a fătului, și discuția permanentă cu medicul curant. Toate sunt importante pentru a duce la bun sfârșit această minune a unei nașteri. Pentru că, în final, despre asta este vorba: despre minunea de a aduce pe lume… minuni.

Medicii care lucrează pe această secție (în ordine alfabetică):
dr. Tudor Chiriac – medic primar
dr. Carmen Cruceanu – medic primar
dr. Raluca Grigoriu – medic primar (șef secție)
dr. Veronica Iosub – medic primar
dr. Iuliana Manole – medic primar
dr. Doina Șargu – medic primar
dr. Gabriela Zoican – medic primar
dr. Claudia Caia – medic specialist
dr. Andreea Olaru – medic specialist